top of page

 

Motto:

   "Printre-atâtea griji, necazuri dacă n-ar mai fi și glume

 

   Și poveşti pe lumea asta, ce s-ar face biata lume ?

 

  L-al poveștii farmec dulce, droaia grijilor s-adună

 

  Viețuim o clipă, două, într-o lume mai senină.’’

 

  Şcoala Gimnazială  „Petre Dulfu” este situată în centrul vechi al municipiului Baia Mare, județul Maramureș. 

    Construcţia actualului local al şcolii a început în anul 1696 şi a fost terminată în anul 1748. Ordinul iezuiţilor a deschis un gimnaziu cu patru clase care şi-a încetat activitatea în 1706 din cauza răscoalei 

antihabsburgice conduse de Francisc Rakoczy al II-lea.

 

    După ocuparea oraşului de către răsculaţi, iezuiţii au fost alungaţi din oraş. Aceştia s-au reîntors în 1713 după semnarea păcii de la Satu Mare. Sub conducerea acestora şcoala a funcţionat până în 1773. În urma bulei papale, instituţia ajunge sub conducerea minoriţilor (care o conduc până în 1887). 

 

       Numele instituţiei s-a schimbat des : Collegium Societatis Iesu, Pedagogium Regii Gymnasii, Regium Gimnasium Majus, Regium Gimnasium Nagybaniense, Gimnaziul Catolic, Gimaziul Romano-catolic. Între 1788-1809 clădirea era sub administraţia oraşului şi a servit şi altor scopuri ca: locuinţe, închisoare, club, primărie, sediu al pompierilor. Între disciplinele de învăţământ un interes special prezintă, predarea limbii şi a religiei pentru elevii români greco-catolici şi ortodocşi.

 

    Printre cei care au predat aceste materii au fost: Ştefan Bilţiu, Teodor Sabo, Ioan Pop, Gavril Sabo, Andrei Pop. Un rol deosebit în cultivarea dragostei faţă de limba şi literatura română l-a avut Societatea de bibliotecă a elevilor români de la Gimnaziul Romano-Catolic din Baia Mare, sub îndrumarea profesorului Ioan Pop, devenită ulterior Societatea de lectură. 

     Activitatea Societăţii de lectură este cuprinsă în două volume păstrate la Arhivele Statului din Cluj-Napoca.

    Cu drag ne aducem aminte și de  profesorii care au trecut de-a lungul anilor prin acest lăcaş de cultură:  Petru Bran,  poet, membru al Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), Ioan Popescu, revoluționar de la 1848, Gheorghe Pop de Băsești, președintele Adunării Naţionale de la Alba Iulia, cel care a proclamat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Vasile Lucaciu, supranumit și "Leul din Siseşti" .

                 director:

       prof. BUIA MIRCEA

       buiamircea2001@yahoo.com

            Telefon : 0262 - 213690

          Fax : 0262 - 213690

    Email: petre_dulfu@yahoo.com

bottom of page